Aktuálně nejste přihlášení. Přihlašte se nebo se registrujte zde.

Bývá vaše dítě často nemocné? Přečtěte si, jak imunitu dětí efektivně podpořit.

S podzimem přichází virózy

Slunečních paprsků ubývá, dny se zkracují a léto pomalu končí. Děti nastupují do škol a školek a jako každý rok budou vystaveny náloži nemocí. A první rýma na sebe nenechá dlouho čekat. 

Zvláště náročné může být v tomto ohledu období předškolního věku. Dítě opouští známé prostředí, nastupuje do školky a setkává se s novými nemocemi, se kterými jeho imunitní systém dosud nepřišel do kontaktu. Situaci nepřispívá ani nešvar mnohých rodičů, kteří posílají do škol a školek i nemocné a nedoléčené děti. V dětském kolektivu se potom viry šíří rychlostí blesku, které nám naše děti přinesou domů. Všichni to známe, jakmile posmrkuje jedno dítě, rychle se nakazí ostatní a doma hezky celá rodina.

Co můžeme udělat proto, abychom děti ochránili?

V podzimní období, kdy je nejvyšší výskyt nemocí, děti nejlépe ochrání silná imunita. Díky ní si poté mohou děti užívat aktivnější a kvalitnější dětství a neztrácet kontakt s kamarády. U dětí školou povinných potom s vyšší nemocností nastává problém s absencí ve škole a může pak pro ně být náročné dohnat veškerou látku. 

Ačkoliv bývá pro spoustu rodičů nastupující období viróz strašákem, s dobrou přípravou ho zvládnete o mnoho snadněji. Budování silné imunity je běh na dlouhou trať, ale právě její dlouhodobá podpora se projeví těmi nejlepšími výsledky. Ideálním obdobím, kdy začít s posilováním imunity, je právě končící léto a začátek podzimu. Silná imunita dětem poslouží jako pevný štít proti nákaze a rodičům uleví od starostí spojených s častým stonáním.

Máme pro vás pár tipů, jak jednoduše dopřát dětem to, co je pro jejich obranyschopnost klíčové.

Tipy pro silnou imunitu

Imunita je, obecně řečeno, soubor obranných mechanismů nezbytných pro naše přežití. Působí jako prevence a obrana před nákazou a jejími hlavními bojovníky jsou bílé krvinky. Pracuje nepřetržitě a je vždy připravena čelit nástrahám okolního světa. Imunitní systém se začíná vyvíjet už během porodu a pro jeho správný vývoj je velkou výhodou, pokud je dítě v začátku života kojeno mateřským mlékem. 

Ačkoliv sebou nese nástup do školního kolektivu zvýšené riziko onemocnění, je to pro budoucí život vlastně dobrá zpráva. Prodělání nemocí imunitu stimuluje a dítě často získává výhodu a v budoucnu je vůči dané nemoci chráněné. Dobrým příkladem jsou plané neštovice, kterými se většinou již podruhé nenakazíme. To stejné ale neplatí pro běžná respirační onemocnění, která přichází každou sezónu v trochu pozměněné variantě, jsou tedy pro naši obranyschopost pokaždé novou výzvou. 

Základem je zdravý životní styl

Pravděpodobně to pro vás není novinkou, ale strava s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny bohatá na vitamíny bude vždy pro zdraví dětí i dospělých základem. Důležitý je i dostatečný příjem vlákniny, která působí jako tzv. prebiotikum a vyživuje tak mikrobiom trávícího traktu. Harmonické zažívání potom dává dobrý základ pro celkové zdraví. 

Tip: Vyměňte klasické ovocné sirupy za domácí rakytníkový, který je přirozeně nabitý vitamíny a dětem bude navíc velmi chutnat. Plody tohoto u nás běžně rostoucího keře jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C (více jak pomeranč), D, K i vitamínů skupiny B. Tím správným obdobím pro sběr zralých plodů jsou právě měsíce září a říjen. 

Spánek je pro dětskou imunitu klíčový

Zaměřte se také na množství spánku, kterého se dětem dostává. Například děti školkového věku pro správné fungování potřebují 10 – 13 hodin spánku denně. Nedostatek spánku snižuje schopnost těla produkovat látky, které pomáhají v boji s infekcí i zánětem. 

Pohyb na čerstvém vzduchu 

Pohyb a pravidelná aktivita zvyšují množství bílých krvinek, které jsou pro zdravý imunitní systém zásadní. Rozhodně nejde o vrcholové výkony, ale přiměřené aktivity přizpůsobené věku dětí. 

Máte někdy problém děti k pohybu motivovat? Dopřejte jim to nejlepší a buďte pro ně dobrým příkladem. Zkuste najít aktivity, které vás budou bavit společně jako rodinu, ať už to bude projížďka na kole, procházka na hřiště nebo chvilka s míčem na zahradě. Čím více času s dětmi strávíte na čerstvém vzduchu, tím lépe.  Pokud bude dítě pravidelně sportovat, je pravděpodobné, že si tento zvyk osvojí a zůstane jim i do budoucna. Tím u dětí postupně vybudujete zdravé návyky, díky kterým snižujete i riziko rozvoje civilizačních chorob v budoucnu. 

Vitamín D

Pokud se bavíme o prevenci nemocí, většinou nás jako první napadne sáhnout po “céčku”. Pravdou ale je, že bychom se měli v náročnějších obdobích, kdy jsou děti vystavené nemocím, zaměřit ještě na jeden zásadní, ale často opomíjený vitamín. 

Tím je vitamín D, který se během léta v lidském těle přirozeně tvoří díky slunečnímu záření. S ubývajícími paprsky nám ale často jeho hladina v těle klesá a během podzimu a zimy se doporučuje doplnit jeho hladinu vhodnými suplementy.  “Déčko” přispívá k normální činnosti imunitního systému a je důležité i k udržování normálního stavu zubů a kostí. Přirozeným zdrojem je zejména rybí tuk, játra, vejce, mléčné výrobky a najdete ho i v produktu Omega.

Pojďme se ale společně podívat i na způsoby, jak celkové zdraví a imunitu dětí podpořit efektivně a komplexně pomocí kvalitních výživových doplňků. Většina běžných doplňků se totiž zaměřuje buď pouze na vitamíny, nebo na bylinné extrakty. Tento proces si velmi zjednodušíme, pokud využijeme kvalitní a dobře poskládané doplňky stravy, které spojují to nejlepší z obou oblastí. 

Z naší zkušenosti doporučujeme:

Přírodní kapsle Immunity

Rádi byste našli pro své milované komplexní doplněk výživy pro podporu imunity, na který se můžete spolehnout? Sáhněte po přírodních kapslích Immunity. Speciálně vyvinuté složení podpoří imunitu a obranyschopnosti dětí i dospělých. Obsahuje bylinné složky a vitamíny, které se synergicky doplňují pro ty nejlepší výsledky. Z obsažených rostlin můžeme zmínit například echinaceu, lichořeřišnici, aloe vera, ženšen i výše popsaný poklad naší přírody rakytník. Ve složení nechybí ani dávka vitamínu C, B12 a pro imunitu důležitého zinku. Přírodní kapsle Immunity mohou užívat děti již od 3 let, jsou tedy vhodné pro předškoláky i děti školou povinné. Jsou čistě rostlinného složení a schválené laboratorním testováním. Navíc neobsahují žádné zbytečné přidané látky, GMO ani lepek. Přírodní kapsle Immunity můžete zakoupit zde na webu jednotlivě a nebo ve výhodném balení Immunity pack.

Olej Omega

Jednou lžičkou denně doplníte dětem velké množství esenciálních živin. Základní složku tvoří směs za studena lisovaných přírodních olejů – z konopných semen, z jader vlašských ořechů a kamejky rolní. Obsahuje také ideální poměr nenasycených mastných kyselin OMEGA 3 A 6 pro posílení organismu. Unikátní složkou, která Omega olej odlišuje od všech ostatních doplňků stravy, je látka zvaná Astaxanthin. Jde o přírodní výtažek z mikrořasy Haematococcus pluvialis a zároveň nejsilnější přírodní antioxidant, 6 000 x silnější, než je vitamín C. Funkcí antioxidantů je odbourávat volné radikály, které způsobují oxidační stres. Tím chrání tělesné buňky, tkáně a orgány. Olej Omega lze zakoupit jednotlivě nebo ve výhodném balení po třech.

Psychická pohoda na prvním místě

Stejně jako u dospělých, tak i u zdraví dětí hraje významnou roli psychika a dlouhodobý stres potlačuje funkci imunitního systému. Nezapomínejme proto na to, že pro děti může být nástup do školky i školy náročným obdobím. 

Vnímejte, jak se děti cítí a mluvte s nimi o jejich trápeních i radostech. Dopřejte jim dostatek odpočinku, pocit jistoty a rodinné pohody. A víte, co? Myslete přitom i na sebe. I rodiče si v každodenním shonu práce, péče o domácnost a dalších povinností zaslouží chvilku pro sebe.